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Dear Mr. Ford: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your December 5, 2013 letter, and March 4, 2014 telephone 
conversation with a member of my staff requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the mounting of an existing 
Department of Transportation (DOT) specification cargo tank on a new or used motor 
vehicle chassis. Specifically, you ask several questions concerning the type of certification, 
registration, and/or documentation needed to perform this activity. 

You state those performing the installation may not be cargo tank manufacturers or cargo 
tank motor vehicle manufacturers. You also state those performing this installation may 
either: (1) do so at the request of a customer who owns the cargo tank, or (2) purchase a 
used cargo tank and vehicle chassis and assemble it to sell to the general public. Further, you 
state the cargo tanks you observed undergoing this procedure are bolted, and not welded, to 
their new chassis. We have paraphrased your questions, and answered them in the order you 
provided. 

Q1. Is a person, as this term is defined in§ 171.8, who mounts an existing DOT 
specification cargo tank on a motor vehicle chassis required to issue a certificate of 
compliance and/or apply a specification plate to the newly mounted cargo tank motor 
vehicle? 

AI. The answer is no provided the mounting of a cargo tank on a cargo tank motor 
vehicle chassis is performed: 1) with no structural change (i.e., "modification" as 
defined in§ 180.403) to the cargo tank, 2) in conformance with the cargo tank's 
original specification for attachment to the chassis or the specification for attachment 
to the chassis in effect at the time of the mounting, and 3) under the supervision of an 
inspector registered with the DOT in conformance with § 107 .502(b) (see 
§ 180.413(e)(2)). If the mounting involves modifications such as welding on the 
cargo tank head or shell, or a change or modification of the tank's method of 
attachment to the chassis,§ 180.413(e)(l) requires the person mounting a cargo tank 
on a motor vehicle chassis to perform this task in conformance with§ 180.413(d)(2), 
which include modifications to the cargo tank's specification plate, and that this task 
be certified through the issuance of a certificate by a Design Certifying Engineer 
(DCE). 



Q2. Does the person who mounts an existing DOT specification cargo tank on a motor 
vehicle chassis meet the definition of a "cargo tank motor vehicle manufacturer," and 
must he or she be registered as such? 

A2. A person who mounts a DOT specification cargo tank on a motor vehicle or to a 
motor vehicle suspension component without making changes to the cargo tank's 
structure or design, such as through bolting in a manner that does not affect a cargo 
tank's structure or design, is not a cargo tank manufacturer as this term is defined in 
§ 178.320(a). This person is performing a cargo tank "assembly," and must register 
to perform this type of activity as an assembler in conformance with 49 CFR Part 
107, Subpart F, entitled "Registration of Cargo Tank and Cargo Tank Motor Vehicle 
Manufacturers, Assemblers, Repairers, Inspectors, Testers, and Design Certifying 
Engineers" (see§§ 107.502(a)(l)(i), 107.502(b), and 180.413(a)(3)). Section 
178.320(a) defines a cargo tank "manufacturer" as any person who engages in the 
manufacture of a DOT specification cargo tank, cargo tank motor vehicle, or cargo 
tank equipment that forms part of the cargo tank wall, and includes attaching a cargo 
tank to a motor vehicle or to a motor vehicle suspension component that involves 
welding on the cargo tank wall. A cargo tank manufacturer must register with DOT 
as a manufacturer in conformance with 49 CFR Part 107, Subpart F. 

Q3. A person mounts an existing DOT specification cargo tank on a motor vehicle 
chassis. The cargo tank still has the original rear-end protection device. Is the person 
who mounts the cargo tank on the chassis required to obtain documentation (e.g., 
DCE certification) that verifies the existing rear-end protection device meets the 
current HMR? If so, does he or she have to retain that documentation? Does that 
person also have to provide that documentation to the cargo tank owner? 

A3. If the mounting affects the cargo tank's tank wall or shell, the answer is yes to all 
three questions (see "modification" as defined in§ 180.403). If the mounting does 
not affect the cargo tank's wall or shell, no DCE certification is needed. A person 
who modifies a cargo tank must obtain its manufacturer's certificate and, where 
applicable, American Society ofMechanicalEngineers (ASME) manufacturer's data 
report, such as FormU-lA, to ensure the modified cargo tank's design configuration 
meets applicable HMR design and accident protection requirements in conformance 
with§ 180.413(e)(l). The records ofthis modification must be retained by the 
person making the modification and provided to the cargo tank owner in 
conformance with§ 180.413(£). Section 180.413(£) requires that each owner of a 
cargo tank motor vehicle must retain all records of repair, modification, stretching, or 
rebarrelling made to each of their cargo tanks during the time the cargo tank motor 
vehicle is in service and for one year afterward. These records must be retained at the 
owner's principal place of business and include notations of any tests conducted to 
verify the suitability of each cargo tank's repair, modification, stretching, or 
rebarrelling. If a motor carrier is not the owner of the cargo tank motor vehicle in its 
service, that motor carrier must retain copies of the manufacturer's certificate and 
related papers or the alternative report authorized in § 180.417( a)(3 )(i) or (a)(3)(ii), 
and the vehicle certification report at its principal place of business during the period 
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the cargo tank motor vehicle is in its service and for one year afterward (see 
§ 180.417(a)(2)). 

Q4. Is the person who mounts an existing DOT specification cargo tank on a motor 
vehicle required to obtain documentation of the original chassis attachment system 
and follow that documentation? Is this person required to retain copies and provide 
copies to the cargo tank owner? 

A4. The answer is yes to both questions if the mounting performed is an assembly, as this 
term is defined in§ 107.502(a)(1). As stated in Answer A3, ifthe mounting 
performed is a modification, § 180.413 (f) requires that each owner of a cargo tank 
motor vehicle must retain at the owner's principal place of business all records of 
repair, modification, stretching, or rebarrelling, including notation of any tests 
conducted to verify the suitability ofthe repair, modification, stretching, or 
rebarrelling made to each cargo tank during the time the cargo tank motor vehicle is 
in service and for one year thereafter. Section § 180.413 (f) also requires that copies 
of these records must be retained by a motor carrier, if not the owner of the cargo 
tank motor vehicle, at its principal place of business during the period the cargo tank 
motor vehicle is in the carrier's service. 

Q5. Is the person who mounts an existing DOT specification cargo tank on a motor 
vehicle chassis required to obtain the original certificate of compliance and an ASME 
U-1A form, titled "Manufacturer's Data Report for Pressure Vessels," if applicable, 
prior to doing the work? Is this person required to retain copies and provide copies of 
this form to the cargo tank owner? 

AS. See Answers A3 and A4. 

Q6. If the person doing the work or the cargo tank owner is unable to obtain the DCE 
certification for the rear-end protection, may the cargo tank still be mounted on a new 
chassis and serve in specification service? 

A6. Provided the mounting does not involve any cargo tank modifications as stated in 
Answer A3, the answer is yes. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

/~//L/0~~··· 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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U.S. DOT 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-1 0 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

December 5, 2013 

REQUEST FOR INTERPRETATION 
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i am writing with questions regarding the mounting of an existing DOT specification cargo tank 
on a vehicle chassis, commonly referred to as a remount or as an assembly. In this scenario, 
the person doing the assembly is not a true cargo tank or cargo tank motor vehicle 
manufacturer. They obtain an existing specification cargo tank from another source and mount 
it on a new or used motor vehicle chassis. 

In some circumstances, they will perform this service as a request from a customer who owns 
the cargo tank. In other circumstances, they will purchase a used cargo tank, purchase a 
vehicle chassis, and assemble it for sale to the general public. If any of the answers to the 
questions below vary based on these circumstances (especially #3), please explain. 

1. Is a person who mounts an existing DOT specification cargo tank on a motor vehicle chassis 
required to issue a certificate of compliance and/or apply a specification plate for the "new'' 
cargo tank motor vehicle? 

2. Does the person who mounts an existing DOT specification cargo tank on a motor vehicle 
chassis meet the definition of a cargo tank motor vehicle manufacturer, and must they be 
registered as such? 

3. A person mounts an existing DOT specification cargo tank on a motor vehicle chassis. The 
cargo tank still has the original rear end protection device. Is the person who mounts the cargo 
tank on the chassis required to obtain documentation (e.g., DCE certification) that verifies the 
existing rear end protection device meets the current HMR? If so, do they have to retain that 
documentation? Do they have to provide it to the cargo tank owner? 
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4. Is the person who mounts an existing DOT specification cargo tank on a motor vehicle 
required to obtain documentation of the original chassis attachment system and follow that 
documentation? Are they required to retain copies and/or provide copies to the cargo tank 
owner? 

5. Is the person who mounts an existing DOT specification cargo tank on a motor vehicle 
required to obtain the original certificate of compliance and U-1A form, if applicable, prior to 
doing the work? Are they required to retain copies and/or provide copies to the cargo tank 
owner? 

6. If the person doing the work or the cargo tank owner is unable to obtain the DCE certification 
for the rear end protection, may the cargo tank still be mounted on a new chassis and serve in 
specification service? 

I appreciate your attention to this matter. 

Sincerely, 

David Ford 

200 Hardy Ivy Way 

Holly Springs, NC 27540 

919 886 1297 


